0216 639 06 55 Pzt- Cmt 09:00 - 18:00 Mimar Sinan Cad. Şenay Sok. No:25 Eğitim Apt. Kat 1 D:3 Çekmeköy – İstanbul

Prekast cephe kaplama süreci nasıl işler?

Prekast cephe kaplama süreci nasıl işler?

Binanızın dış cephesini prekast yaptırtmak istiyorsunuz ama prekast sistemini daha önce hiç denemediniz ve prekast cephe kaplama süreci nasıl işler bilmiyor musunuz? Bu yazımızda, proje aşamasından teslim aşamasına kadar geçen sürede prekast uygulama aşamaları konusunu anlattık.

1. Proje Aşaması

Prekast cephe kaplama süreci başlayabilmesi için, öncelikle prekast kaplanacak cephenin projesinin çizilmesi gerekmektedir. Elinizde mevcut bir tasarım varsa bu tasarımın da uyuglanabailceği gibi, prekast firmaları da kendi tasarımlarını size sunarak bunları uygulayabileceklerdir.

Proje aşamasının en önemli kısımlarından bir tanesi röleve aşamasıdır. Firmanın bu konuda yetkili çalışanları, binanızdan yerinde ölçümler alıp projeyi ona göre çizmeli ve şekillendirmelidir. Belki de yaptırdığınız muhteşem bir tasarım, yapılan röleve sonucu ölçüler uymadığından değişecek ve farklı bir şekil alabilecektir.

Röleve alındıktan sonra prekast cephe proje ve detay çizimlerine başlanır. Bir yapının 2 tasarımına ait üretim çizimleri, detayları da göze alındığında bir günde de bitebilir, bir ayda da bitebilir.  Bu konuda firma sizi zaten yönlendirecektir.

2. Üretim Aşaması

Prekast cephe kaplama süreci, proje çizimleri uygulandıktan sonra, çizilmiş prekast projelerinin hızlıca üretime verilmesi ile devam eder.  Proje sorumlusunun gönderdiği bu çizimler doğrultusunda fabrikada, prekast elemanların dökümünü sağlamak üzere kalıp çalışmalarına başlanır. Gönderilen çizimlerdeki detaylara ve döküm yapılacak parçaların sayısına bağlı olarak polyester veya ahşap kalıplar hazırlanır ve döküme gönderilir.

Döküme gelen prekast kalıplara; beyaz çimento, silis kumu, polimer ve cam elyaf karışımı ve mukavemet, elastikiyet, su ihtiyacını azaltıcı ve su iticilik özellikleri sağlayan katkılardan oluşan prekast hammaddesi püskürtme yöntemiyle uygulanır. Bu sırada proje aşamasında ayrıca hesaplanıp çizilen prekast cephe elemanının ağırlığını taşıyacak boyutlarda ve şekilde üretilmiş olan çelik karkas sistemi, prekast üzerine atılmış petler yardımı ile prekast elemana sabitlenir.

3. Montaj Aşaması

Prekast uygulama aşamaları, fabrikada üretilmiş, çelik karkas sistemi ve halfen kanalları takılmış prekast cephe elemanları, montajın yapılacağı şantiyeye yola çıkmak üzere nakliye araçlarına yüklenmesiyle devam eder. Şantiye alanına ulaşan malzemeler, vinç yardımıyla araçtan indirilip, daha önceden ayarlanmış istif alanına indirilir.

Montaj ekibinin yaptığı analizden sonra, prekast cephe elemanlarının montajına başlanır. Prekast montajı yapılırken kat kat ilerlemek daha uygundur çünkü bir kat tam olarak monte edildiğinde diğer katlar da hizalı ve düzgün şekilde üstüste gelebilir. Projeye uygun olarak üretilmiş prekast cephe elemanları, yine projeye uygun olarak ayarlanmış özel galvanizli çelik ankrajlar kullanılarak, halfen kanalları ve T civata kullanılarak döşemeye sabitlenir. Ankrajların ve halfen kanallarının üzerinde, prekast cephe malzemelerinin her yöne hareket etmesini sağlayacak boşluklar bulunduğu için, prekast malzemeler ince ayarlar yapılarak istenilen görüntü verilebilir.

4. Silikon ve Temizlik Aşaması

Prekast cephe kaplama süreci, montaj işlemi bittikten sonra, fitil ve silikon uygulaması ile devam eder. Prekast cephe montajı yapılırken, paneller birbirlerinden 1 cm aralık verilecek şekilde montajlanır. Bunun sebebi, deprem sırasında panellere hareket alanı bırakmak ve birbirlerine çarpıp kırılmalarını engellemektir.

Silikonlama veya sektörde kullanılan ismiyle mastikleme işlemi, prekast cephe panellerinin arasında kalan derz boşluklarının kapatılması anlamına gelir. Prekast cepheye uygun derz dolgu malzemesi seçimi çok önemlidir. Kalitesiz veya özel olarak üretilmemiş silikonlar, cephede çatlama yapıp hem izolasyon açısından hem de görüntü açısından kötü sonuçlar doğurabilir.

Silikonlanacak panellerin aralarında önce fitil yerleştirildikten sonra, prekast cephe kaplama süreci devam ederken silikon uygulaması yapılır. Silikonun düzgün ve hatasız olması çok önemlidir çünkü, binayı montajdan sonra en çok gösteren kısım derz boşluklarıdır ve burada hata yapılmaması gerekir.

5. Boya Aşaması

Prekast cephe kaplama süreci, boya aşamasıyla son bulur ve teslime hazır hale gelir. Sektörde prekast cephe boyası olarak kullanılabilecek birkaç çeşit boya bulunmaktadır. Biz Perge Prekast olarak prekast cephenin boyanması aşamasında, bu iş için özel üretilmiş boya kullanılmasını öneriyoruz.

About the author

Leave a Reply

Fiyat Teklifi Al
Whatsapp'dan Gönder